In 1910 begon Hendrikus (Dieks) Platenkamp (1888-1961) als aannemer aan zijn eerste werk: het bouwen van een boerderij voor de familie Harink (Hondebrink) in Bornerbroek. Hierna voerde hij enkele opdrachten samen met zijn broer J.H. Platenkamp uit. Een mooi voorbeeld is de bouw van de St. Stephanusschool te Bornerbroek in 1922, met acht klaslokalen en een groot gymlokaal.
In 1923 bouwde Dieks zijn eigen café met woonhuis en timmerwerkplaats aan de Bornerbroeksestraat te Azelo. Tot aan de crisis in de dertiger jaren heeft hij veel gebouwd, o.a. café te Riet (Bornerbroek), café Kamp (Maatveld), café 'De Rustende Jager' (Bentelo) en boekhandel Lohuis (Almelo).
De jaren vanaf de crisis tot en met de Tweede wereldoorlog waren moeilijke jaren omdat er weinig te bouwen viel. Maar Dieks Platenkamp bleef overeind door te startten met de fabricage van allerlei houtwaren: zuurkoolplankjes, bezemplankjes, klompsandalen, bezemstelen en 600.000 kleerhangers.
Onder de naam “Fa. H. Platenkamp en Zonen Ambt Delden” zijn de eerste waterwerken aangenomen. Dit begon met het beton- en waterwerk van zes stuwen in Lemelerveld.
In 1957 kwam er een prachtige opdracht, dat maar liefst acht maanden in beslag nam: twaalf bruggen en drie stuwen in Beltrum. De firma Platenkamp bleef in de jaren daarna doorgaan met het bouwen van bruggen, stuwen, duikers en gemalen.
Vanaf 1968 kwamen daar rioolwaterzuiveringen bij. Het grootste project op dat vlak was de uitbreiding van de rioolwaterzuivering te Tubbergen in 1980. Ook realiseerde Platenkamp In die periode drie zwembaden, het gemaal Markvoort (Zwolle), een viaduct van lichtgewicht beton (Lutten), twee bruggen en twee viaducten met X pijlers in de A1 (Enter), stuwen en bruggen in het Lateraalkanaal (Almelo) en een waterkrachtcentrale in de Vecht bij stuw De Haandrik (Gramsbergen).
Na ruim twee jaar werkzaam te zijn geweest in het Midden-Oosten, kwam Dick in 1985 bij het bedrijf werken. In 1988 nam hij de aandelen van Bertus Platenkamp over en twee jaar later die van Wim Platenkamp sr. Zijn broers Wim Platenkamp en Leon Platenkamp zijn respectievelijk in 1987 en 1988 als hoofduitvoerders in het bedrijf gekomen.
Nadat Dick de aandelen had overgenomen, maakte Platenkamp een behoorlijke groei door. Het bedrijf werd een belangrijke en betrouwbare partner voor de meest uiteenlopende betonconstructies.
Begin jaren negentig is de firma gestart met het opzetten van een betonreparatieploeg. Daarmee kon Platenkamp nu ook renovaties en reparaties van civiel beton en waterbouwkundige constructies uitvoeren. In 1997 werd daar de bouw van holle wanden aan toegevoegd.
De firma bleef groeien en daarom werd in 1999 besloten een nieuw kantoor met hal te bouwen. In het voorjaar van 2003 werden de oude werkplaats en het kantoor afgebroken
Sindsdien zijn er alsmaar grotere betonwerken uitgevoerd en is Platenkamp een bekende naam binnen de betonbouw geworden. We mogen gerenommeerde opdrachtgevers tot onze klantenkring rekenen, waaronder bekende wegenbouwers en bouwbedrijven. Evenals diverse gemeentes, de provincies Overijssel, Gelderland en Drenthe en de Waterschappen Vechtstromen, Drents Overijsselse Delta en Rijn en IJssel.
In 2011 kwam Bas Engbersen ‘terug’ bij Platenkamp en in 2016 volgde Martin Leus. Beiden begonnen op 15-jarige leeftijd als vakantiewerker/bouwhulp bij Platenkamp. Na hun hbo-opleiding Civiele Techniek werkten zij enkele jaren bij een grote civiele aannemer, waarna Dick hen vroeg het bedrijf over te nemen. In 2021 zijn zij toegetreden tot de directie en namen een gedeelte van de aandelen over. In de toekomstige jaren zullen zij de resterende aandelen overnemen.
Terwijl Bas en Martin de algehele bedrijfsvoering op zich hebben genomen, blijft Dick de komende tijd nog parttime werkzaam en richt zich met name op de calculaties.
Samen met ca. 25 medewerkers werken we dag en nacht aan onze passie: betonbouw.